Uusi vuosi - uudet kujeet

31.12.2018

Uusivuosi on perinteisesti suomalaisten lupausten aikaa. Uudenvuoden tinoja valettaessa luvataan jotain - joku lupaa olla tupakatta, alkotta, suklaatta tai lähes syömättä, jollekin painonpudotus tai liikunnan lisäys ovat tärkeitä juttuja. Yksi lupaa rakastaa, toinen olla enää rakastamatta.

Ilotulitukset kuuluvat uuteenvuoteen. Niidenhän tarkoitus on pahojen henkien karkoittaminen, perinne tulee kiinalaisilta. Tänä uutenavuotena ilotulitteista keskustelua on riittänyt; missä ja milloin, kuka ja miten paljon jne. Pitääkö ne kieltää vai ymmärtäisivätkö ihmiset muutoin olla ilotulittamatta ja säästää siten silmänsä, suunsa ja poskensa palovammoilta.

Uudenvuoden tinat kuuluvat myös puolen yön perinteisiin. Tinakengät - tarkemmin ottaen lyijykenkiähän ne nykyisin ovat - sulatetaan tulessa ja pyräytetään vesiastiaan - sitten tutkitaan ja kuvitellaan, mitä se möykky mahtaa kuvastaa. Jos pitsiä pinnassa se tietää rahaa, jos ihmisiä: tulevaa puolisoa tai rakkautta, jos laiva: matkustamista, kun taas hevonen: uutta autoa tai naisen pää: kinaa naapureiden kanssa. Tinojen myynti onkin lopetettu tänä vuonna (2018), koska lyijy luokitellaan ongelmajätteeksi, joten nyt pitänee ottaa vanhat tinakuviot uusiokäyttöön, jos niitä haluaa edelleen jatkosulattaa.

Ekologisempi vaihtoehto tinoille olisi jokin näistä vanhoihin perinteisiin perustuvista konsteista:

Heitä kengät olan yli kohti peräseinää; jos kärki jää ovea kohti, se on merkki, että muutat tulevana vuonna nykyisestä kodistasi. Jos taas kärki jää tupaa kohti, pysyt edelleen samassa osoitteessa.

Syö seitsemän suolasilakkaa pyrstö edellä, yöllä sitten näet unta miehestä, joka antaa sinulle janoiselle vettä, hän on tuleva puolisosi.

Uudenvuoden saunassa käydessäsi heitä vihta saunan katolle. Jos vihdan tyvi viittaa kirkkoa kohti, se tarkoittaa kuolemaa. Jos taas latvus osoittaa kirkkoa kohti, se tietää naimaonnea eli avioliittoa - jo naineille muuten vaan onnea.

Ja vielä tulee muistaa, älä toru lapsia uudenvuodenpäivänä, näin he pysyvät hyvätapaisina koko vuoden. Ja jos heräät aamulla virkeänä, pysyt koko vuoden pirtsakkana. Mutta jos nukut pitkään, väsymys seuraa koko vuoden.

Eiköhän näillä eväillä päästä ensi vuoteen!

Hyvää uutta vuotta kaikille!