Suomipomo - ei hymyä, ei katsetta

14.05.2019

Suomipomojen sosiaalisuus ei vedä vertoja kansainvälisille pomoille. Insinööripomojen ongelmana on hymyn puute ja katsekontakti. Verrattuna kansainvälisiin pomoihin, nämä piirteiden erot korostuvat. Mikä sitten on hyvää suomalaisessa pomossa?

Suomipomo on joustava, mukautuva ja harmoniahakuinen. Tämä käy ilmi Workplace Nordicin ja Miltton Academyn taannoin teettämästä tutkimuksesta, jossa haastateltiin yli 800 suomalaista johtajaa ja esimiestä.

Vuorovaikutustaitojen puute on ongelma suomalaisella pomolla. Näin myös sosiaaliset kontaktit ja verkostoituminen koetaan hankalaksi, koska se ei ole luontevaa. Erilaiset vuorovaikutustaitoihin perustuvat kurssit ovatkin kiinnostavia ja niihin mielellään osallistutaan.

Mutta löytyy suomipomolta hyviäkin ominaisuuksia: maanläheinen ja käytännöllinen, ei suuria pullistele eikä pulise. Suomipomo hakeekin työstään enemmän harmoniaa verrattuna kansainvälisiin kollegoihinsa. Johtuneeko harmoniahakuisuudesta, että myös riskinottokyky uusien asioiden suhteen on heikompaa - ehkäpä silloin mennään mukavuusalueen ulkopuolelle.

Valmensin taannoin esimiestason ryhmää ja mielenkiintoista oli, että kaikki kokivat saaneensa omissa koulutuksissaan liian vähän johtajakoulutusta. Johtajakoulutus on edelleen minimissään - oli kyse sitten insinöörien, sosiaalialan, opetusalan tai muiden hallinnon alojen koulutuksista.

Mitä tästä opimme? Koulutukseemme pitäisi saada jo alakoulusta lähtien mahdollisimman paljon esiintymiskoulutusta eri tilanteisiin. Ja toki joka koulutusasteella pitäisi olla perusesiintymisvalmiuksien valmennusta - ehkä sitä pidetään liian simppelinä ja turhana, mutta varmasti helpottaisi suomalaisten vuorovaikutustaitojen ja verkostoitumisen kehittymisessä.

Tarja Ranto

Luo kotisivut ilmaiseksi!