ESIMIEHEN HENKINEN KULISSI

24.02.2019

Monesti mietitään, miten esimiehen pokka pitää ja pinna kestää. Esimiehenä oleminen on taitolaji, joka ei sovi kaikille.

Esimiehen on pidettävä henkinen kulissinsa yllä 24/7. Kaikkea, mitä pään sisällä tai kehossa tapahtuu, ei vain voi kertoa. On näytettävä varmalta, luotettavalta ja uskottavalta. Monesti tarvittaisiin sitä "jalkojen kotihierojaa", jolle voisi purkautua ja jakaa kaiken paineen ja ajatuksenvaihdon, mitä pää on päivän aikana pyörittänyt. Vaikka kotihieroja tai keittiöpsykologi löytyisikin, toiset puhuvat, toiset taas eivät siihen pysty.

Esimies joutuu roolissaan useasti kahden tai jopa useammankin tulen väliin. On kumarrettava toisaalle ja näytettävä vahvaa toisaalle. Käskyttämällä tai sanelemalla kun tänä päivänä alaiset eivät enää toimi. Ellei hommat ole mielenkiintoisia, alaiset lähtevät etsimään vihreämpää ruohoa. Esimiehen on siis osattava myydä uudet ajatukset innolla ja motivoituneena. Aina ei itsekään sisimmässään usko niihin, mutta ajatus on vain saatava "kentällä" eteenpäin.

Luottohenkilöitä, joiden kanssa asioita voi käsitellä, on vähän. Parhaimmatkin luottohenkilöt saattavat todellisuudessa ollakin niitä pahimpia selkään puukottajia. Tämän on varmasti jokainen esimies jossain kohtaa työtaivaltaan huomannut. Sen kokemuksen myötä muuttuu varovaisemmaksi ja sulkee ajatukset omaan päähänsä.

Vaikeintahan on löytää oman henkisen kulissinsa tasapaino. Mitä siihen tarvitaan? Järkevää ajankäyttöä, harrastuksia, ystäviä, läheisiä, ylipäätään tekemisiä, jotka vievät ajatukset muualle. Jos olet asemassasi hyvin yksin, asiat vain pyörivät päässäsi ja kierrät niiden kanssa noidan kehää. Olethan sinä huomioinut nämä asiat? Henkinen kulissi tulee tiedostaa, jotta sen voi tasapainottaa.